Veel mensen vergelijken prijzen in de supermarkt, stellen een elektronica-aankoop uit tot Black Friday of staan als allereerste in de rij wanneer de solden starten. Hoewel energiekosten iédere maand een grote hap uit ons budget nemen, lijkt de neiging om te gaan shoppen bij de verschillende energieleveranciers veel kleiner te zijn. Hoe komt dat? Is het de vertrouwdheid met de ons bekende leverancier? Zijn het de (onterechte) praktische bezwaren bij een overstap? De vrees voor contractbreuk? Nochtans zou niets van dat alles je mogen tegenhouden om op zoek te gaan naar het voor jou voordeligste energiecontract.

Doe de CREG Scan

De kans is groot dat je contracten voor gas en elektriciteit al enkele jaren meegaan. Toch loont het de moeite om ze jaarlijks te vergelijken met het huidige aanbod op de energiemarkt. De CREG heeft daarvoor een eenvoudige vergelijkingstool ter beschikking. Alle bestaande contracten voor gas en elektriciteit werden daarin opgenomen. Zowel die van het huidige aanbod, als de oudere slapende contracten, zoals jij er misschien nog eentje lopen hebt.

Neem alvast je contract met bijhorende tarieffiche, of één van je afrekeningsfacturen bij de hand. Na het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen over je contract, krijg je meteen een overzicht van hoe jouw contract zich verhoudt ten opzichte van het huidige aanbod. En het belangrijkste: je ziet in één oogopslag of je al dan niet te veel betaalt.

Ik betaal te veel: wat nu?

Geeft het resultaat van de CREG Scan aan dat jouw lopend contract niet concurrentieel is ten opzichte van de andere aanbieders? Met andere woorden: betaal je te veel geld voor gas of elektriciteit? Dan is het hoog tijd voor een overstap. Vergeet daarbij allerlei mythes als zou je bij het wisselen van leverancier zonder stroomvoorziening komen te vallen. Of: dat het opzeggen van je contract je letterlijk duur zou komen te staan. Niets van dat alles is waar.

Surf eenvoudigweg naar een website waarop je het meest geschikte contract kan vinden voor jouw situatie. www.energie-vergelijker.be of www.mijnenergie.be zijn zo’n sites, die bovendien door de CREG gecertificeerd zijn. Heb je het juiste product te pakken? Veranderen is zeer eenvoudig en, op voorwaarde dat je een termijn van 4 weken opzeg respecteert, zorgt je nieuwe leverancier voor een correcte omschakeling, zonder dat dit jou iets kost. Integendeel. Je kan er weer voor een jaartje tegen.