Wanneer verander je het beste van energieleverancier?

Het beste moment om van energieleverancier te veranderen. Wie daarover nauwkeurige voorspellingen kan maken, renteniert nu ongetwijfeld in zonniger oorden. Toch zijn er een aantal indicaties die aangeven wanneer het tijd is om je energiecontract te herzien.

Zo is het begin van de lente traditiegetrouw een goede periode om een energiecontract onder het licht te houden. Prijzen voor aardgas en elektriciteit liggen gemiddeld iets lager in de maanden maart en april. Voor wie van de zekerheid van een vast energietarief houdt, is het de ideale periode om een contract af te sluiten. Zo kan je ervan op aan dat je gedurende de hele contractduur steeds dezelfde (lage) prijs betaalt.

Ook loont het om de energiemarkt in de gaten te houden. Herinner je de herfst van 2018 toen het stilleggen van enkele nucleaire centrales in België, meteen tot enorme prijspieken leidde. Niet het ideale moment om voor een vaste prijs te kiezen. Bij een variabel contract bepalen de marktomstandigheden mee hoeveel je betaalt. Zodra de energieprijzen dalen, daalt jouw tarief mee.

Hoe zit het met welkomstkortingen? Hier geldt meestal de regel: klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Lees de algemene voorwaarden in je contract goed na zodat je de actievoorwaarden kent vooraleer je een handtekening zet.

Omdat marktschommelingen geen exacte wetenschap zijn, blijft hét meest geschikte moment om de wissel te maken naar een nieuwe energieleverancier onmogelijk te bepalen.

Het komt erop aan om je eigen contract geregeld te toetsen aan de producten die energieleveranciers op dat moment te bieden hebben. Dat kan heel makkelijk, en bovendien gratis, via de CREG Scan.

Wie zijn contract jaarlijks vergelijkt met concurrerende producten, bij zijn eigen of een andere energieleverancier, ziet meteen wanneer het tijd is om in te grijpen. Zodra jouw contract te duur blijkt ten opzichte van andere spelers op de markt, kijk je best uit naar een nieuw. Dat je op ieder moment van contract kan veranderen, geldt trouwens evenzeer voor de contracten met een variabel als voor die met een vast tarief.

Vergelijk uw contract met de huidige markt in slechts 6 kliks

Print Contact