Wat is de CREG Scan?

Om correct te kunnen inschatten hoe jouw energiecontract zich verhoudt ten opzichte van andere producten, werd de CREG Scan in het leven geroepen door de CREG, de federale regulator voor energie in België.

Om de vergelijking te kunnen starten, hoef je slechts 6 eenvoudige vragen te beantwoorden.
Je bekomt het meest verfijnde resultaat wanneer je op alle vragen een antwoord invult.

  1. Wat wil je vergelijken? Zowel de tarieven van je aardgas als je elektriciteit kan je vergelijken met die van andere aanbieders.
  2. Ben je zelfstandige of een particulier?
  3. Woon je in Vlaanderen, Wallonië of Brussel?
  4. Wie is je huidige energieleverancier?
  5. Welke energieproduct heb je? Dit vind je terug op je contract met bijhorende tarieffiche of op één van je afrekeningsfacturen.
  6. Wat is de datum van je tarieffiche? Ook deze informatie vind je terug op je contract met bijhorende tarieffiche of op een afrekeningsfactuur. Geen nood als je het antwoord niet kent, met die mogelijkheid wordt rekening gehouden in de scan.

In het resultaat van de scan wordt gecontroleerd of het contract dat jij hebt, een actief of een slapend contract is. In één oogopslag kan je jouw contract vergeleken zien met het goedkoopste en het duurste aanbod op de markt. Zo weet je precies wanneer je te veel betaalt.

Wanneer is het tijd voor actie?

Als uit de scan blijkt dat jouw product niet langer voordelig is ten opzichte van concurrerende producten, is het tijd voor actie. Je hebt twee mogelijkheden: ofwel bekijk je bij je eigen energieleverancier of er voor jou een voordeliger product voorhanden is. Ofwel kies je voor een product bij een andere energieleverancier.

Via een website die het huidige aanbod van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijkt, vind je makkelijk de voor jou interessantste formule.
De door de CREG gecertificeerde prijsvergelijkers zijn bijvoorbeeld de website www.energie-vergelijker.be of www.mijnenergie.be

Wat is het verschil tussen een actief en een slapend product?

Een slapend product is een product dat in het verleden werd getekend, en nog loopt. Vaak worden deze producten automatisch verlengd wanneer de klant het niet opzegt. Als nieuwe klant kan je niet meer intekenen voor het product. Slapende producten verschijnen ook niet in de resultaten van energievergelijkers. De CREG Scan toont ze wel.

Een actief contract wordt nog steeds aangeboden.

Wat is een tarieffiche?

Wanneer je een contract voor elektriciteit of aardgas afsluit, bezorgt de leverancier je een tarieffiche samen met het contract. Mocht je ze niet terugvinden, kan je ze steeds opvragen bij je energieleverancier. Of via je online klantenzone.

Op deze tarieffiche staan de naam van je leverancier, het product dat je afneemt, met de bijhorende prijzen en de datum (bijvoorbeeld januari 2020). Als je deze gegevens bij de hand neemt wanneer je de CREG Scan invult, ben je 100% zeker van een betrouwbaar resultaat.

Vergelijk uw contract met de huidige markt in slechts 6 kliks

Print Contact