De laatste maanden zijn de prijzen sterk gestegen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en aardgas. Deze stijgingen beginnen zeer aanzienlijk door te wegen in de prijzen betaald door de verbruikers.

In haar studie, die beschikbaar is via deze link, analyseert de CREG de evolutie van de aardgas- en de elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkten, de oorzaken van de verhoging en de perspectieven op middellange en lange termijn.

De studie onderzoekt ook de impact van deze prijsstijgingen op de facturen van de consumenten: de gezinnen, met inbegrip van de begunstigden van het sociaal tarief, de (kleine) zelfstandigen en de industriële verbruikers.

Ook de risico’s waarmee de leveranciers in een context van stijgende energieprijzen worden geconfronteerd, worden eveneens uiteengezet.

Tenslotte geeft de studie een beknopt overzicht van de maatregelen genomen of overwogen in andere Europese landen en waarvan de CREG op de hoogte is. Daarna onderzoekt zij de pistes voorgesteld op Belgisch niveau.

Alle nieuwsberichten