Samenvatting

De CREG heeft een nieuwe studie gemaakt over de aardgaslevering aan grote industriële afnemers in België. Deze afnemers, die rechtstreeks zijn aangesloten op het vervoersnet van Fluxys Belgium, zijn goed voor 25,7% van het verbruik van de Belgische eindafnemers in 2020.

Uit de analyse van de leveringscontracten blijkt dat industriële afnemers vooral contracten met een korte looptijd (1, 2 of 3 jaar) aangaan. In 2020 vertegenwoordigen deze leveringscontracten respectievelijk 26%, 28% en 25% van de contracten.

Contracten met variabele prijzen op basis van gasnoteringen vertegenwoordigen 83% van de afnemers, 16,5 % van de afnemers heeft een contract met vaste prijs en bij één enkele afnemer (0,5% van het totaal) wordt het contract geïndexeerd op basis van de prijzen van aardolienoteringen.

De markt van industriële afnemers die rechtstreeks zijn aangesloten op het net van Fluxys Belgium, blijft een dynamische concurrentiële markt. Ondanks de daling van de HHI en de stijging van het aantal leverancierswissels en de volumes ervan, moet dit marktsegment verder worden opgevolgd.

Download het document (pdf, 1.05 MB)

Datum van goedkeuring

Referentie

Studie (F)2239