Samenvatting

In de lente en zomer van 2023 werden, tijdens verschillende uren, zéér sterk negatieve prijzen op de Europese day-aheadmarkten geobserveerd.

De CREG geeft, in deze studie, een overzicht van de meest opvallende marktresultaten van de afgelopen maanden, waarbij prijzen tot -500€/MWh werden bereikt in Nederland. De prijsvorming en de beweegredenen voor marktdeelnemers om aan negatieve prijzen in te bieden, worden toegelicht. Daarnaast wordt een samenvatting getoond van de statistieken met betrekking tot het aantal uren waarin negatieve prijzen worden geobserveerd, en onder welke omstandigheden dit vaakst voorvalt.

Deze studie beschrijft verder de impact van de zogeheten “second auctions”, waarbij de orderboeken van de beurzen tijdelijk opnieuw worden geopend, om de meest extreme prijspieken (zowel in opwaartse als neerwaartse richting) te verlichten. De CREG concludeert hierbij dat dit mechanisme weinig effectief is en, gezien de impact op de operationele werking van de marktkoppeling, alternatieven dienen te worden onderzocht.

Tenslotte wordt de impact van negatieve prijzen, via dynamische afname- en injectiecontracten, besproken. Hierbij wijst de CREG er op dat, ondanks het mogelijke financiële voordeel voor eindafnemers die hun gedrag kunnen aanpassen aan de hand van de uurnoteringen van de day-aheadprijzen, de risico’s inherent aan de volatiliteit van deze prijs goed dienen te worden ingeschat.

Deze studie is enkel beschikbaar in het Engels.

Download het document (pdf, 1.46 MB)

Datum van goedkeuring

Referentie

Studie (F)2590