Studie over de aardgaslevering aan grote industriële klanten in België

02 november 2016

De CREG maakte een nieuwe studie over de aardgaslevering aan grote industriële klanten in België. Deze klanten, rechtstreeks aangesloten op het net van Fluxys Belgium, vertegenwoordigen 28 % van het verbruik van de Belgische eindklanten in 2015.

Uit een analyse van de leveringscontracten blijkt dat zij vooral contracten met een korte looptijd (1 of 2 jaar) aangaan. Ze doen ook steeds meer beroep op aardgasnoteringen, zowel upstream (bevoorradingscontracten) als downstream (verkoopcontracten). Verder zijn er aanzienlijke verschillen in de energieprijzen die worden gefactureerd aan grote industriële klanten. In 2015 situeren de contractprijzen zich tussen 18 en 31 euro per MWh.

Uit de analyse van het gemiddeld afnamegedrag blijkt een sterke daling van de jaarlijkse aardgasafname vanaf 2009. De economische crisis vanaf september 2008 ligt aan de basis hiervan. Bovendien kent de geaggregeerde jaarlijkse aardgasafname ook een seizoensgebonden karakter. In 2010 en 2012 vond het grootste aantal leverancierswissels plaats. Van het totale aantal industriële klanten verandert tussen 17 % en 25 % minstens éénmaal per jaar van leverancier.

Concluderend kunnen we stellen dat de markt van grote industriële klanten (warmtekrachtkoppelingen inbegrepen) een dynamische markt is met veel concurrentie.

Lees de volledige studie

Alle nieuwsberichten

Print Contact