Samenvatting

De CREG heeft een nieuwe studie gemaakt over de aardgaslevering aan grote industriële klanten in België. Deze klanten, die rechtstreeks zijn aangesloten op het vervoersnet van Fluxys Belgium, zijn goed voor 24,6% van het verbruik van de Belgische eindklanten in 2018.

Een analyse van de leveringscontracten toont aan dat vooral contracten met een korte looptijd (1 of 2 jaar) afgesloten worden. Voor 2018 vertegenwoordigen de leveringscontracten met een looptijd van 2 jaar 38% van het verbruik ten opzichte van de 1 jaar-contracten die goed zijn voor 31%.

De contracten met variabele prijzen op basis van gasnoteringen hebben betrekking op meer dan 78% van de klanten. Ongeveer 21% van de klanten heeft een contract met vaste prijs en bij ongeveer 1% wordt het contract geïndexeerd op basis van de prijzen van aardolienoteringen. De CREG stelt een veralgemening vast van de toepassing van gasnoteringen, en dit zowel upstream (bevoorradingscontracten) - als downstream (verkoopcontracten).

Gelet op de HHI-index die in 2018 verder bleef dalen tot het laagste niveau uit de bestudeerde periode (2007-2018), is de markt van industriële klanten die rechtstreeks zijn aangesloten op het net van Fluxys Belgium een dynamische markt waarin concurrentie aanwezig is. Gezien de daling van het aantal contracten die in 2018 het voorwerp uitmaakten van leverancierswissels (hoewel het om grotere volumes ging), moet dit marktsegment verder worden opgevolgd.

Download het document (pdf, 818.65 KB)

Datum van goedkeuring

Referentie

Etude (F)1927