Samenvatting

De CREG heeft een nieuwe studie gemaakt over de aardgaslevering aan grote industriële klanten in België. Deze klanten, die rechtstreeks zijn aangesloten op het vervoersnet van Fluxys Belgium, zijn goed voor 25,6% van het verbruik van de Belgische eindklanten in 2019.

Uit de analyse van de leveringscontracten blijkt dat industriële afnemers vooral contracten met een korte looptijd (1 of 2 jaar) aangaan. Zo kwamen in 2019 leveringscontracten met een looptijd van een jaar het vaakst voor (35 %), gevolgd door contracten van twee jaar, goed voor 21 %.

Contracten met variabele prijzen op basis van gasnoteringen vertegenwoordigen 85,7 % van de klanten, 13,8 % van de klanten hebben een contract met vaste prijs en bij 0,5 % wordt het contract geïndexeerd op basis van de prijzen van aardolienoteringen.

De markt van industriële klanten die rechtstreeks zijn aangesloten op het net van Fluxys Belgium, is een dynamische markt waarin concurrentie aanwezig is. Aangezien de HHI echter opnieuw licht gestegen is, en gezien de gevoelige daling van de volumes die in 2019 het voorwerp uitmaakten van leverancierswissels, moeten de switching rates verder worden opgevolgd.

Download het document (pdf, 1.09 MB)

Datum van goedkeuring

Referentie

Studie (F)2097