Samenvatting

De CREG houdt in het kader van haar algemene monitoringtaken gegevensbanken bij met de prijzen van elektriciteit en aardgas in België, in de 3 regio’s (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) en in de omringende landen (Duitsland (DE), Frankrijk (FR), Nederland (NL) en het Verenigd Koninkrijk (UK)).  Om de prijsverschillen tussen deze landen op het niveau van de kleinhandelsmarkt te begrijpen heeft de CREG de prijszetting voor residentiële energieproducten (huishoudelijk en kmo's) in België en de naburige landen (DE, FR, NL en het VK) nader laten onderzoeken met behulp van een externe consultant (VaasaETT) om er betere inzichten in te verwerven.  De studie heeft als doel de verschillende prijsevoluties in de verschillende landen te begrijpen door meer gedetailleerde informatie te verkrijgen over de prijszettingsstrategieën van energieproducten op de kleinhandelsmarkt (huishoudens en kmo's), het verband tussen kleinhandelsprijzen en ontwikkelingen op de groothandelsmarkt en andere aspecten die kleinhandelsprijzen beïnvloeden.

De belangrijkste bevindingen uit de analyse van VaasaETT:

  • Het rapport bevestigt de door de CREG vastgestelde prijsverschillen tussen België en de omringende landen.
  • Voornaamste redenen van deze prijsverschillen zijn: marktorganisatie, prijszetting door leveranciers, aanwezigheid van al dan niet gereguleerde prijzen dan wel andere vormen van prijsregulering, link met groothandelsprijzen, timelag tussen groothandelsprijzen en aanpassing retail prijzen.
    • België is de meest geliberaliseerde markt met zeer weinig interventie op prijszetting (wel interventie via sociale tarieven) en met retail prijzen die zeer snel de evolutie van de groothandelsprijzen volgen.
    • In Duitsland zorgt de marktorganisatie met Stadtwerke, geen ownership unbudling en nog steeds hoge marktaandelen van incumbents, mogelijk voor hogere prijzen.
    • In Frankrijk heeft het gereguleerd tarief nog steeds een grote impact op retail prijszetting, waar dit nog steeds als benchmark wordt gebruikt (ook voor het geliberaliseerde marktsegment: deze leveranciers bieden veelal prijzen aan die geïndexeerd zijn aan de gereguleerde tarieven).
      In combinatie met dit gereguleerd tarief is tevens de toegang tot ARENH een key facilitator m.b.t. het prijsniveau voor de retail markt in Frankrijk.
    • In Nederland wordt gewerkt met een modelcontract met aanpassing van variabele prijzen op 1/1/x en 1/7/x.
    • In het Verenigd Koninkrijk werd er een price cap ingesteld (2 x per jaar) op het Standard Variabel Tariff (SVT).
  • Tevens zijn er nog een aantal belangrijke verschilpunten tussen de verschillende markten op te merken:
    • samenstelling van de energiefactuur en verhouding van de verschillende componenten (belangrijk aandeel van heffingen in Duitsland, laag aandeel van energiecomponent in Verenigd Koninkrijk).
    • verschillende strategie bij de leveranciers m.b.t. aankoop strategie, hedging en pricing strategie.
    • regulering m.b.t. prijszetting maar ook contractvrijheid.

 

Download het document (pdf, 7.4 MB)

Datum van goedkeuring

Referentie

Studie F220922