Welke tarieven zijn van toepassing voor de klanten waarvan het leveringscontract werd opgezegd (gedropte klanten) ?

Tarieven toepasbaar op klanten elektriciteit aangesloten op het laagspanningsnet zonder piekmeting:

  • Vlaanderen : FLUVIUS (FLUVIUS ANTWERPEN, FLUVIUS LIMBURG, FLUVIUS WEST, GASELWEST, IMEWO, INTERGEM, IVEKA, IVERLEK, PBE, SIBELGAS)
  • Wallonië : ORES (ORES Namur, ORES Hainaut, ORES Est, ORES Luxembourg, ORES Verviers, ORES Brabant Wallon, ORES Mouscron), AIEG, AIESH, REW en RESA
  • Brussel : SIBELGA

Tarieven toepasbaar op klanten aardgas met een jaargelezen meter:

  • Vlaanderen : FLUVIUS (FLUVIUS ANTWERPEN, FLUVIUS LIMBURG, FLUVIUS WEST, GASELWEST, IMEWO, INTERGEM, IVEKA, IVERLEK, SIBELGAS)
  • Wallonië : ORES (ORES Namur, ORES Hainaut, ORES Luxembourg, ORES Brabant Wallon, ORES Mouscron) en RESA
  • Brussel : SIBELGA

Wanneer wordt dit tarief toegepast?

Uw leverancier kan beslissen om uw energiecontract op te zeggen bij gebrek aan betaling. Uw distributienetbeheerder zal in dit geval als leverancier optreden en zal dit tarief toepassen.

  • Voor elektriciteit wordt dit tarief toegepast op klanten aangesloten op het laagspanningsnet met een aansluitvermogen van maximum 56 kVA en een jaargelezen meter.
  • Voor aardgas wordt dit tarief toegepast op klanten met een jaargelezen meter.

Dit tarief wordt niet toegepast op klanten waarvan het energiecontract werd opgezegd door hun leverancier maar die het sociaal tarief genieten. De distributienetbeheerder zal u in dit geval het sociaal tarief blijven factureren.

Hoe wordt dit tarief vastgesteld?

Het tarief gedropte klanten wordt door elke distributienetbeheerder berekend op basis van de instructies van de CREG.

Het tarief omvat de energiecomponent en de kosten voor de distributie en transport. Het omvat ook de BTW, de energiebijdrage, de federale bijdrage, de aansluitingsvergoeding in Wallonië, de toeslag openbare dienstverplichtingen in Brussel en de bijdrage energiefonds in Vlaanderen.

Wie is mijn distributienetbeheerder?

In Brussel is Sibelga de distributienetbeheerder.

Indien u in Wallonië woont, vindt u uw distributienetbeheerder door uw postcode in te geven op de pagina https://www.cwape.be/mon-grd.

Indien u in Vlaanderen woont, vindt u uw distributienetbeheerder door uw postcode in te geven op de pagina http://www.vreg.be/uw-netbeheerder.

More informations