Prijzen en Tarieven

De elektriciteits- en aardgasprijzen van de huishoudens en kleine professionele verbruikers kunnen vergeleken worden aan de hand van verschillende online tools. De CREG Scan is de online tool die de CREG heeft ontwikkeld en maandelijks bijwerkt. Maar er bestaan ook andere initiatieven van de sector die de prijzen van elektriciteit en aardgas vergelijken. In overleg met de sector heeft de CREG een "Charter voor een goede informatieverschaffing bij de prijsvergelijking van elektriciteit en gas" ontwikkeld. De websites van online prijsvergelijkers die voldoen aan de bepalingen van het charter kunnen het “kwaliteitslabel CREG” toegekend krijgen. De regionale regulatoren hebben eveneens simulatoren ontwikkeld die het commerciële aanbod van de leveranciers van elektriciteit en aardgas in hun respectievelijke regio vergelijken.

In deze overzichten vindt u het aantal actieve energieleveranciers, de aangeboden elektriciteits- en aardgasproducten per regio en het besparingspotentieel.

Overzicht van de goedkoopste energieproducten

Vergelijken en veranderen van energiecontract kan ingewikkeld lijken. Nochtans bestaan er verschillende tools om u te helpen. Hieronder vindt u enkele antwoorden op de vragen die consumenten zich het vaakst stellen over hun energiecontract.

De energiefactuur bevat over het algemeen vier grote componenten: energie, netkosten, heffingen en btw. De distributienettarieven en de waarden van de heffingen vindt u op de sites van de regionale regulatoren.

Het sociaal tarief voor elektriciteit en/of aardgas is een gunstiger tarief voor personen of gezinnen die behoren tot bepaalde categorieën. Het sociaal tarief is bij alle energieleveranciers en distributienetbeheerders hetzelfde. Het is het laagste commerciële tarief dat er is op de leveranciersmarkten voor elektriciteit en aardgas.

Uw leverancier kan beslissen om uw energiecontract op te zeggen bij gebrek aan betaling. Uw distributienetbeheerder zal in dit geval als leverancier optreden en zal dit tarief toepassen.

Contract tegen vaste prijs en contract tegen variabele prijs

Onder de vele producten die op de markt door de leveranciers worden aangeboden, zijn er leveringscontracten voor elektriciteit en aardgas tegen vaste prijs en contracten tegen variabele prijs.

Print Contact