Samenvatting

Grote industriële klanten, rechtstreeks aangesloten op het vervoersnet van Fluxys Belgium, zijn goed voor 24% van het verbruik van de Belgische eindklanten in 2017.

Een analyse van de leveringscontracten toont aan dat vooral contracten met een korte looptijd (1 of 2 jaar) afgesloten worden. Voor 2017 vertegenwoordigen de leveringscontracten met een looptijd van 2 jaar 42% van het verbruik ten opzichte van de 1 jaar-contracten die goed zijn voor 24%. Contracten met variabele prijzen op basis van gasnoteringen vertegenwoordigen meer dan 90% van de klanten. Ongeveer 8% van de klanten heeft een contract met vaste prijs en bij ongeveer 1% wordt het contract geïndexeerd op basis van de prijzen van aardolienoteringen. De CREG stelt een veralgemening vast van de toepassing van gasnoteringen, en dit zowel upstream (bevoorradingscontracten) - als downstream (verkoopcontracten). 

Gelet op de HHI-index, die in 2017 opnieuw daalde tot 2411, het laagste niveau uit de bestudeerde periode (2007-2017), blijft de markt van industriële klanten die rechtstreeks aangesloten zijn op het net van Fluxys Belgium, een dynamische markt met concurrentie. Gezien de gevoelige daling van de volumes die in 2017 het voorwerp uitmaakten van leverancierswissels, moeten de switching rates verder worden opgevolgd.

Download het document (pdf, 776.87 KB)

Datum van goedkeuring

Referentie

Studie (F)1776